"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2012. október 31., szerda

Levendula kakaóvajjal


A levendulás az a szappanok köze tartozik, amit az elmúlt évek alatt többször, de mindig más recept alapján készítettem el.  Kipróbáltam teljesen egyszerű bázisolajokból, de készítettem recepteket amiben nagyobb mennyiségben használtam Shea vajat, szőlőmagolajat... vagy volt amelyikbe búzacsíra olaj és kecsketej is került. Mindegyik szappan más volt, nem csak külsőre... de állagra is. :)
A szappan projekt részeként a kakaóvajas recept mellett döntöttem.  A szappan az olaj összetevők alapján szép világos, szinte fehér színű... állagra, habzásra tökéletes.

Az illók alapján:
- levendula (szív illat) - antibakteriális, gyulladáscsökkentő,
  fájdalomcsillapító és dezodoráló hatású
- fodormenta (fej illat) - energetizáló és frissítő, szappanban
  megfiatalítja a bőrt, stimulálja a vérkeringést
                                                 dezodoráló és kiváló a pattanásos bőrre


Összetevők
                     ~ olíva, kókusz, pálma, repce, kakaóvaj és ricinus olaj
                     ~ levendula és fodormenta illóolaj
                     ~ szárított levendulavirág, lila kozmetikai pigment

Legvégül szeretném minden kedves olvasómnak megköszönni akik itt az oldalon, vagy más módon jelezték felém, hogy IGEN van igény kreatív szappanra!
A következő bejegyzésemben, fotókkal mellékelt leírással azt is be fogom bizonyítani, hogy egy szappan lehet egyben látványos... és jó is. Ezzel csak az egyesek által vallott tévhitet szeretném eloszlatni... hogy a két dolog nem zárja ki egymást!

5 megjegyzés:

  1. Kedves Judwil!
    Nagyon örülök annak, hogy megismertetsz velünk néhány formázási technikát, az új receptekért már előre hálás vagyok. Rendkívül kíváncsi vagyok a tapasztalataidra a szappanok használatáról. Érdekel az, hogy mint pl. a levendulás szappanod is többször új összetevőkkel készítetted, neked melyik vált be legjobban és miért? Érdekel az is ennél a szappannál, hogy a repce olaj milyen jó hatással bír a szappanban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ica!
      Nagyon örülök a kerdesednek.;) Mint ahogy emlitettem is,nekem a kakovaj vält be legjobban a levenduläs szappan receptek közül. A sheavaj, szölömag olaj, buzacsira olaj mind kivällo böräpolo olajok...de ezen kivül figyelembe vettem a szappan mäs tulajdonsägait is. Egy levendula szappanhoz en egy termeszetes feher szint tudok csak elkepzelni. Ällagra legyen relativ kemeny es jol habozzon...nos ezt egyedül a kakaovajjal sikerült eddig elernem. Igaz, hogy a mennyisege bäzis olajkent került a recepbe.;) Ezt egy buzacsiräval v. szölömagolajjal nem tudtam volna megtenni...mert ezekkel az olajokkal max.10%-ban SF-kent ajänlott szämolni.:)
      A REPCE (erzekeny es vizhiänyos börre -A,E,K vitamin, Lecitin tartalom)nagyon jol kombinälhato kokusszal,pälmäval,napraforgoval...mint bäzisolaj. Az ära is elfogadhato.;)Max. 40%-ig kerülhet a receptbe. A sima repce szappan -vilägos, relativ kemeny, sokäig eltarthato...viszont keves habaja van.
      Remelem minden kerdesedre sikerült välaszolnom.:)

      Törlés
    2. Kedves Judwil!
      Köszönöm a gyors és kimerítő válaszod. Reményeim szerint hamarosan ki fogom próbálni ezt a receptet:kakaóvaj, kókusz, oliva, pálma, repce egyenlő arányban SF-nek meg ricinusolajat teszek bele. Szerinted jó lesz így, vagy legyen benne több kakaó és repce?

      Törlés
    3. Szia Ica!
      Ha egyenlö aränyban veszed az olivät,kokuszt, pälmät kakaovajat es repcet...mondjuk legyen mindböl 19% -ek, a ricinusbol pedig 5%-ek.
      Ha kicsit variälni akarod...
      oliva 25%
      kokusz 20%
      pälma 17%
      kakaovaj 17%
      repce 17%
      ricinus 4%
      Mindket esetben 35%-ek folyadek arännyal es 5%-ek SF-el szämolj. A lug es folyadek aräny a ket receptnel egyenlö.
      Sok sikert!:)

      Törlés
    4. Kedves vagy Judwil!
      Hálás köszönetem ismét!
      Ezt biztos, hogy kipróbálom.
      Ica

      Törlés