"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2011. május 7., szombat

Ghi...avagy a Shea vaj védelmében

Az elmúlt fél évben pár szappanos oldalon felbukkant a Ghi...Valakinél úgy szerepelt mint az általa felfedezett legjobb bőrápoló vaj, ami meg a "divatos Shea vajat" is túlszárnyalja, valaki egyszerűen csak használta pár szappanjában.:) Már az első alkalommal mikor találkoztam vele - kíváncsi voltam, hogy mi is lehet ez! Mivel egy kedves szappanos társammal való beszélgetéseinknek mindig fő témája volt az utóbbi időben...gondoltam ez már megérdemel egy bejegyzést!
Nos lássuk csak mit is találtam...:)
A ghi tradicionális indiai élelmiszer, vizibivaly v. tehéntejből köpült vajból készült. Készítésére azért volt szükség, mert a helyi klimában a vaj hamar megromlott, nem volt megoldható a hűtve tárolás. Drága dolog, mert vajból készül - és már a vaj is drága:)
Már az ókori Indiában is a gazdagság szimbóluma volt, ha valaki ghivel készült ételeket ehetett.
A tisztított vaj (ghi) a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj. Sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
A tisztítási művelet lényege az, hogy hosszú időn át nagyon lassú tűzön hevíted. Ezáltal a víz teljes egészében elpárolog. A fehérjék nagyobb része kicsapódva leülepszik az edény aljára, ahol fura göröngyöket formál; kisebb részük felszáll a felszínre és vékony hártyát képez. A tejcukor pedig karamellizálódik és szép sárga szint ad a ghinek, meg remek kissé diószerű ízt! A ghi nem ég oda meg az olajnál kicsit magasabb hőmérsékleten sem hiszen már kifőztünk belőle minden éghetőt.
Indiában, Pakisztánban, Bangladesben fogyasztják, de nem csak praktikus zsiradékfajta azon az éghajlaton, hanem szorosan összefügg a vallással is, mivel az ajurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga is.
Mi is az ajurvéda?
Jelentése "az élet tudománya" vagy "a hosszú élet gyakorlata". India több mint 5 ezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek hoztak létre és természettudósokkal együtt, megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztettek ki évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. Elsősorban a betegség megelőzését hangsúlyozza, a szervezetet fiatalító eljárásokat illetve a test élettartalmának meghosszabbítását.

Most vissza a ghire...A Vata jellegű problémák - álmatlanság, nyugtalanság, soványság, puffadás, felfúvódás, székrekedés kitűnő orvossága. Külsőleg nem csak a száraz bőr kiváló ápolószere, hanem különböző gyógynövényes kenőcsök alapja, égésre, bőrkiütésre és egyéb panaszokra.


Nos eddig minden rendben is lenne! Van egy tisztított vajunk ami az ételek elkészítéséhez jól használható, az ajurvéda szerint különböző betegségek kezelésére is kiváló - de itt jön az én problémám, hogy ez tényleg olyan különleges lenne szappanban is???
Hát nem! Igaz, az imént említést tettem a bőrápoló tulajdonságával kapcsolatban, de hát melyik olajnak vagy zsírnak nincs ilyen?
Én pl. még nagyon emlékszem amikor nagymamám egyszerű sertészsírral kezelte az égett ujjamat... Az volt otthon, és mi Európában élünk...:) Meg aztán milyen értékes bőrápoló hatóanyagok maradhatnak egy olyan vajban amit órákon keresztül főzünk?
Szerintem semmi! És mindenhez jön még a lúg, ami az értékes olajoknak...csak párat említenék tényleg (Shea vaj, mandula olaj, búzacsíra olaj, jojoba o. stb...) szinten roncsolja a hatásfokát. Így pedig a semmiből, nem lesz semmi - és egy jó bőrápoló szappan meg főleg nem! Csak példaként - igaz a homoktövisnek nagyon magas a "C" vitamin tartalma, de a mélyhűtéses tárolás után már szobahőmérsékleten sokat veszít belőle...tehát gyorsan kell feldolgozni.
Meg egyébként is a kozmetikai termékekben sem véletlenül találkozunk a Shea vajjal, mandula és jojoba olajjal...és nem a ghi-vel!
A Shea vajról itt most azért nem szeretnék bővebben írni, mert akik használják biztos ismerik is micsoda jótékony tulajdonságai vannak...Viszont érdekesség képpen megemlíteném, hogy vitamin tartalmát ami igen magas A, E, és F vitamin 1 évig is megőrzi és ezután kezd csökkenni. Különlegessége szappanos szemmel pedig az, hogy elszappanosíthatatlan összetevőkkel rendelkezik!
75% triterpen, emellett zsírsavak, triterpenalkoholok, A, E vitamin, béta karotin es allantoin. Ez utóbbi pedig különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket! A Shea vaj allantoin tartalma kiemelkedő, 8-11% között van, szemben más olajok pl. az oliva olaj 1,2%-os tartalmával.
A Shea vajnak tényleg csak ezt a rövid és érdekességnek számító pár mondatot szántam.:) A bejegyzésemet pedig azért írtam, hogy a vásárlók akik ghi-vel készült szappant használnak igenis tisztába legyenek a termékkel. Én a magam részéről így tartom tisztességesnek!
A felhasznált irodalmat az interneten keresztül gyűjtöttem össze, a saját véleményemért pedig vállalom a felelősséget.
Az írásomat mielőtt nyilvánossá teszem, még utoljára átbeszélem kedves szappanos társammal...mert az ő véleménye igazán sokat számít nekem! Sok éves szappanos tapasztalattal, szakmai tudással, gyakorlattal és mellé még kiváló gyógynövény ismerettel azt hiszem megtaláltam rá a legmegfelelőbb embert.:)))

20 megjegyzés:

  1. Judwil gratulálok a cikkhez. Végre valaki a helyére tette ezt is. Szörnyű hogy egyeseknek nem számít mibe mit hazudnak bele, csak eladja a saját szappanját termékét, ha már a teje nem kell senkinek. Az is döbbenet, hogy az emberek mindent elhisznek, eszükbe sem jut utánajárni, de még az se hogy józan ésszel végig gondolják a dolgot.

    VálaszTörlés
  2. Jó volt ezt a kijózanító,jól körül írt és ügyesen utánakutatott cikket olvasni,mert én is olvastam már ezt azt róla....sőt még a nagyzolva kijelentett:
    "az általa felfedezett legjobb bőrápoló vaj"-ról is....Hát igen könnyű néha eltúlozni a dolgokat,mert lehet,hogy a vásárlási kedv nő:))),de akkor hol a hitelesség??:(((

    Gratulálok Neked!

    VálaszTörlés
  3. Megmondom őszintén, hogy eddig én mélyen hallgattam, mert magamban nekem is ugyan ez volt a véleményem, csak nem voltam benne biztos, hogy én vagyok a ghi-vel kapcsolatban ennyire tájékozatlan, vagy tényleg ez maga a kisütött vaj, amiből nekem több befőttesüvegnyi van a kamrában, mert anyukám is így tartósította a kedves ki jersey tehene tejéből készült vajat, ami már kisütve nem az igazi, és a gyerekeim szerint hányás szaga van :). Azért adta ide, hogy majd felhasználom, de nem vitt rá a lélek az elmúlt fél évben, és ezután sem fog. Mivel ő is sütötte órákon át, én is úgy gondoltam, hogy túl sok extra nem igen lehet benne, és tényleg büdi! A tejjel és kecsketejjel más a helyzet, én nemrég kezdtem el használni a kecsketejet, és jégkocka formában teszem hozzá a lúgot, hogy ne hevüljön fel, minél több hasznos anyag maradjon benne. A shea vajat én is imádom, minden formában. Szerintem egy fantasztikus terménye a természetnek! Természetesen sok mindent roncsol a lúg, de azért marad is benne hasznos anyag, de a fent írtakban van a lényeg. SEMMIBŐL NEM LESZ SEMMI! ( vagy ahogy a férjem mondaná: szarból nem lehet várat építeni :) ) Bocsi, de ez ide illett! Szóval egy véleményen vagyunk!

    VálaszTörlés
  4. Juccantó, ez bosszant engem is, hogy az ilyenek miatt elveszítjük a hitelességünket, nem leszünk különbek a multik által reklámozott ócskaságoknál.Az emberek majd visszatérnek oda, mert igaz hogy káros anyagok tömkelegét használják, de legalább tudják hogy mit. Egyébként meg kifejezetten sértőnek tartom, hogy hülyének tart, nem nézi ki belőlem vagy másokból, hogy tudjuk mi a ghi, és nem Ő fedezte fel.
    Gizus, a ghi nagyon jól használható bizonyos ételekhez főzésnél, de a szappanban a nesze semmi fogd meg jól minek? A férjednek abszolút igaza van.
    Egyszerű parasztvakítás az egész!!!

    VálaszTörlés
  5. Judit, én is gratulálok az összeszedett írásodhoz!
    Teljes mértékben egyet értek veled, már csak azért is mert annak idején úgy lenézte a szappanjaimat, hogy csak az övé minőségi.

    Sok-sok új ötletet és örömet kívánok nektek a szappankészítés terén!

    VálaszTörlés
  6. Próbáltam kajába, zöldség alá, meg ilyenek, de engem irritál a szaga! Meg az íze! Akkor inkább teavaj formában teszem! :) Szerintem is fontos a hitelesség!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a bejegyzést, én még ennyire nem néztem utána a ghínek - nem is terveztem bevonni a használandó zsiradékok közé szappanjaimhoz. Viszont a shea vajat sem használtam még, és egyelőre tartom magam ahhoz a tradícióhoz, hogy nagyjából helyben is megtalálható zsiradékokat fogok a szappanjaimba tenni, nem kutyulok bele olyanokat, amelyek más nemzetek jellemzői.

    VálaszTörlés
  8. Ugy lätom most tenyleg egy "hangyabolyba" leptem...de örülök,hogy egy velemenyen vagyunk!:)Lenne meg mäs is ami zavar,de inkäbb hagyjuk!Viszont a "parasztvakitäst" az üzelet erdekeben tisztessegtelennek talälom! Igazad van Jucc,hol a hitelesseg???

    VálaszTörlés
  9. Zsuzsa ezt töled el is värom,mert te ettöl vagy az aki vagy!:)Mi szappanosok meg szeretünk kiserletezni uj dolgokat kiprobälni. Ettöl olyan izgalmas az egesz!:)Ha pedig ez az egesz nem a konkurencia harcrol szolna,hanem öszinte kapcsolatokrol...na az lenne igazän szep!:)))

    VálaszTörlés
  10. Kedves Judwil! Örülök, ha egyetértünk, Ti csak kísérletezzetek - én persze sasolok az újdonságok irányába - de maradok a tradícióknál, és keresem-kutatom a környékünkön fellelhető alapanyagokat a szépészethez:)))

    VálaszTörlés
  11. Itt vettem kecskevajat, ha azt mondom olyan büdös mint a 6 napos dög a napon, akkor meg se közelítem az igazságot. Megkóstolni se tudtam, de ha valaki itt a konyhámban elkezdené sütögetni...
    Aki bátor próbálja meg, és kíváncsi lennék a tapasztalatára.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Judwil és a többiek! Egyetértek veletek teljesen, nekem is van olyan szappanom ami vajjal készült ( igaz nem én csináltam) de még most hónapok után is borzasztóan erős,penetráns vaj szaga (nem illata!) van.
    A sheavajat össze sem lehet hasonlítani, nem véletlenül használják a kozmetikumokban , és nem véletlenül olyan drága 1 kg finomítatlan sheavaj.Fantasztikus alapanyag,most már 2 éve használom.
    Egyébként meglepődve láttam a Meskán, hogy reaktíválta a boltját!
    Szappanos Mici

    VálaszTörlés
  13. Hola soy Nati, tú blog me ha encantado, no tengo palabras para poder expresar lo que he sentido viendo tantas cosas bellas.
    Te felicito y me quedo como seguidora.
    Yo tengo dos blog a los que te invito a conocer, sin ningun compromiso, solo tienes que pinchar mi foto y te llevará volando.
    Hasta pronto besos Nati.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Mici!
    Ugyan ne viccelj!Egy uj termek bemutatäsähoz a legjobb hely...biztos voltam,hogy ez a sertödesdi nem tart sokäig.:)
    De ami szinten zavar-"Büszke vagyok rä,hogy az orszägban elöször en keszitettem teljes kecsketejes szappanokat!" Bocsänat, de azt hiszem vannak orszägunkban hagyomänyörzö idös szappanos mesterek,akik szinten hasznäljäk a kecsketejet is! Bär ök valoszinüleg azt sem tudjäk,hogy mi a fene is az az "internet" es hogy müködik az "önmenedzsment". Aztän hogy mostanra kicsit megszaporodtunk? Hät fellep a konkurencia...ami egeszseges is lehetne!:) Az pedig,hogy ki mikor kezdte...olyan mindegy! De vagyunk - es a mi szemünkbe mär nem olyan egyszerü port hinteni!!!
    A termekeidet(...mint a többit is)mindig figyelemmel kiserem.Bär nem ismerem öket tapasztalatbol,de lätom a sheavajra meg mindig töretlenül nagy az igeny!:)
    Kivänok jo szappanozäst, üdv.Judit

    VálaszTörlés
  15. Hála istennek egyre nagyobb az igény a sheavajas termékekre, persze ez nem kissebbíti a kecsketej jelentőségét is, mert pl az egyik legjobb szappanom a kecsketejes sheavajas natúr szappanom.
    Most én is írjam le, hogy amikor elkezdtem szappant csinálni, még senki sem csinált shevajas szappant??? :-)
    Jó szappanozást mindenkinek!
    Bea (Szappanos Mici)

    VálaszTörlés
  16. Estimado Nati!
    Gracias por su amabilidad. Suludos deste lejos...Judit

    VálaszTörlés
  17. Ha igy gondolod???:) De tenyleg vagyunk päran akik EVEK OTA szappanozunk,csak nem szerepelünk a MESKÄN,meg nem is reklämozzuk magunkat! Azt hiszem www.kecsketejfürdö.hu "Hitvalläsähoz" nincs is mit hozzäfüznöm...talän annyit,hogy tiszteljük meg azokat az embereket akik a termekeinket välasztjäk,mert ettöl välunk azzä akik vagyunk.:)

    VálaszTörlés
  18. Illatos Szappan2011. május 28. 18:38

    MOst találtam meg ezt a cikket. KÖszönöm! Minden mást elmondtak az előttem hozzászólók!

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!

    Igazabol nem vagyok benne biztos hogy kire utaltok - a napokban lettem figyelmes az otthoni szappanos vilagra ;)! En Irorszagban elek es 8 eve keszitek szappanokat - hideg sajtolassal. A minap ugymond levelezesben alltam egy holgyemennyel aki teljesen beleillik a"kepbe". 2 napig tudnek meselni hogy mennyire felboszit a "paraszt vakitas". Erkolcstelen es hitelronto - es tutira vernyomas emelo hatasa van. A szappan legyen szappan , es torekedjen az ember a LEGJOBB szappan elkeszitesere de hulyesegeket ne hordjunk ossze. En teljesen kiakadok hogy Magyarorszagon milyen kijelenteseket tesznek egyesek a termekuk "gyogyito" es csodatevo hatasairol - elkepeszto!!! Tudnek idezni de most nem teszem. Amikor valaki 5 g Zold Tea fuvet kever a szappanjaba es szemrebbenes nelkul allitja a Zold Tea antioxidans es miegyeb hatasait -amit persze a natronlugos szappanban ugyanugy kifejt a szaponifikacio es miegyeb utan hahaha akkor mar en sem birom cernaval. A "szeretet energiarol" ne is beszeljunk.
    Mindenesetre orulok hogy van aki esznel van es ez biztato :)))! Van remeny :)!
    Bocsanat hogy igy "berontottam" kicsit behozom az elmaradasomat az otthoni helyzetet illetoen addig is megtalaltok a Facebook-on Mianra Artisan Soaps neven. Udv: Hajni

    VálaszTörlés
  20. Persze, persze. Azért ne essünk át a ló túloldalára se, emberek! Ha valamit beleteszünk, azt meg kell adni összetevőként. Az egészséges marketing meg normális dolog, tehát - ha már beletettünk valamit a szappanunkba, akkor írni is fogunk róla, és nem negatívan. Az elég bénán venné ki magát, hogy "tettem bele egy kis avokádót, persze úgysem ér túl sokat!"... Ez a szeretet energia dolog meg valójában nem különbözik az "én egy vagány, jó dumájú értelmiségi vagyok, aki mindig megmondja a frankót!" imázstól. Egyébként- új szappanozó lévén- fogalmam sincs, hogy kiről beszéltetek az előzőekben. A kecsketejfürdő.hu pedig nekem is a kedvenceim közé tartozik, Judwil- külön pici cikket kapott a hírszemeim közt az oldalamon!:) Timi (Omar Anyu)

    VálaszTörlés