"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2010. március 4., csütörtök

Körömvirág szappan Sheavajjal


Összetevők: Olivaolaj, Kókuszolaj, Ricinus olaj, Pálmaolaj, búzacsíraolaj, sheavaj
Illőolajok:Muskátli, Narancs, Levendula, Cédrus, Petit Grain, Tömjén






A körömvirágnak a népi gyógyászatban sokféle gyógyhatást tulajdonítottak. Használatos volt gyomor-és bél panaszok, szemfájás, sebek, mindenféle fekélyek kezelésére, de még a himlő és rák gyógyításában is használták. Állítólag védelmet biztosított a fertőző betegségek ellen is. A 17. és 18. században éppen ezért nagyon kedvelt gyógynövény volt, nagy mennyiségben fogyasztották.
Tény, hogy a körömvirág gyulladáscsökkentő, és elősegíti a sebek gyógyulását. Az I. Világháború idején, mikor nem voltak kéznél gyógyszerek, a körömvirág felbecsülhetetlen értéket képviselt a tábori kórházakban: használták sebfertőtlenítésre, és vérmérgezés megelőzésére. Napjainkban különböző bőrproblémák, sebek, fekélyek, ekcémák és kiütések kezelésére használatos kenőcsök, tinktúrák alapanyaga.

Szappanom másik fő alapanyaga a Sheavaj, aminek legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A,E és F vitamint tartalmaz.
Napjainkban a kereskedelemben kapható mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolaj származékot (pl. paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni.
Ezzel szemben a Sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.
A Sheavaj titka hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig tökéletes bőrápolóvá teszi.

2 megjegyzés:

  1. Milyen szépre csináltad.
    Az almás.fahéjas nagyon tetszik, nem kopik gyorsan és kellemes illata van.

    VálaszTörlés