"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)2015. április 21., kedd

Meleg eljárással (HP - Hot Process) készült szappanok


Kezdjük a recepttel ...
Nincs külön HP recept, minden klasszikus CP (hideg eljárás) készült recept használható. Viszont előnyt jelent ha a kemény zsírok 60%-ban, a folyékony zsírok 40%-ban, esetleg 50-50%-ban szerepelnek a receptben. Így az elkészült szappanunk nem marad sokáig puha.
A felhasznált folyadékmennyiségről változóak a vélemények. Általában a normál mennyiségnek az összes zsiradék 1/3 részével számolunk.
Ha a lúgban kevés cukor lesz oldva az elősegíti az elszappanosodott massza könnyebb formába önthetőségét. Ez a mennyiség a folyadék 10%-a, vagy az összes tömeg 3%-a lehet.
A savanyú tejproduktumok (joghurt, tejföl, túró) alkalmazása az elszappanosodás után szintén csodát tesz a masszával. Az esetleges SF hozzáadásával együtt könnyebben készíthetünk különböző swirl technikákat, mintákat.
A meleg eljárással készült szappannál az SF-nek szánt olaj ápoló hatása jobban érvényesül mint a CP eljárásnál, mivel magasabb az elszappanosítatlan olaj mennyisége.
Hogy számoljuk ki az SF mennyiséget? Az alkalmazott receptünknél először az SF-nek szánt olajjal számoljuk ki a lúgmennyiséget a számlálóval. A számlálónál 8%-ra állítsuk be az SF értéket.
Ezután számoljuk ki a receptet az SF-nek szánt olaj nélkül, hogy hány %-ban van a lehetséges SF tartomány. Ha ez a mennyiség 4% fölé esik, akkor ez a biztosíték arra, hogy az esetlegesen kimaradt SF olaj nélkül is használható lesz a szappanunk.
Az eljárás egyes lépéseire nem szeretnék külön kitérni, Omar Anyunál egy nagyszerű írás találtok a témával kapcsolatban. Katt. ide :)
Végül pár fotó az elmúlt időszak HP eljárással készült szappanjairól ...

Tusolóvaj


Összetevők: kókusz, sheavaj, rizscsíra o., pórsáfrány o.,mandula o.,
A lúgban só és selyem lett oldva, az elszappanosított masszához pedig joghurt és méz lett adagolva az SF-nek szánt olajjal együtt. Csökkentett folyadékkal dolgoztam és magas SF-el számoltam. Extra olajnak a Sheát választottam.

Jelenleg ez az ügyeletes kedvenc és nagyon népszerű;) Mivel többen jelezték, hogy ki szeretnék próbálni, ezért több változatban is elkészítettem. Ez egy zöld agyagos verzió egy nagyon finom Lemon Verbéna kozmetikai illatolajjal ami itt katt. beszerezhető.


Ginko-Limette

Egy másik recept alapján készült...


Összetevők: kókusz, pálma, rizscsíra o., repce o., sheavaj
A lúgba só és cukor lett oldva, az elszappanosított masszához pedig egy jó evőkanál tejföl kevertem.
A szappan nevét a felhasznált illatolaj után kapta.

Készítettem glicerin szappant is. A massza nagy része különböző pici szilikonformákba került amit majd dekorációnak szeretnék használni. Viszont kipróbáltam egy számomra új dolgot is ... Egy hideg eljárással készült szappanba glicerin szappant kevertem. Nos ez  nem az elképzeléseim szerint alakult, de azért mutatok egy fotót Nektek a látványosabb darabokról.;)
2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! A legszebb meleg eljárásos szappanok, amiket eddig láttam! :)

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek lettek a szappanok!

    VálaszTörlés