"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2014. szeptember 6., szombat

Szappantáboros élmények, borkorcsolya recepttel fűszerezve :)


Őszintén bevallom, hogy nem terveztem beszámolót írni miután Omar Anyu bejegyzését olvastam. No meg a nagyszerű írói stílusát úgy sem tudnám "überelni"! ;)
Itt olvashatjátok:
http://www.soaps-and-co.com/szappanos-kezdemenyezesek#szappantabor2014
Alig jutottam az olvasmány végére, miközben pár könnycsepp eltüntetésével voltam elfoglalva ... és mit látok Em oldalán - egy újabb írást!
Amit itt találhattok:
http://emszappan.blogspot.hu/2014/08/tabori-szappanos-kalandok-hajoson.html
OK - gondoltam, két nagyszerű bejegyzés egy napon ... most már tényleg mindenről írtak!:)
Ezután finoman felhívták a figyelmemet (ugye Emese?), hogy talán én is firkanthatnék valamit ... szívesen olvasnák.;) Rendben!
Közben sikerült pár napot egy gyomaendrődi horgásztanyán lazítanunk. Elzárva a világtól, az érintetlen természet, a folyó na meg a barátok új energiával töltöttek fel.
Hazatérve és a világhálót böngészve látom ám, hogy Eszter is megelőzött.;)
A bejegyzést itt találjátok:
http://szappanszertar.blogspot.hu/2014/09/szappantabor-beszamolo-hajos-2014-soapy.html
Most már tényleg össze kell szednem magam (gondoltam)! Egy 15 órás utazás után (ismerd meg Németországot mozgalom) most itt ülök a Starnberger See  partján, gyönyörködök a tóban, bámulom a vitorlásokat és közben dőlnek belőlem a gondolatok ....:)

Hogy is kezdődött a történet?
Egy szép napsütéses márciusi hétvégén végre sikerült Omar Anyuval személyesen is találkozom.
Virtuális ismeretségünk már sokkal előbbre tehető. A rengeteg levélváltás után egyszer úgy éreztem, hogy ideje lenne meg is ismernem akit a különleges név takar, és akivel a közös hobbinkon keresztül találtunk egymásra. Az időpont egyeztetés nem volt egyszerű, vagy Ő volt Jordániában vagy én Németországban - de azon a hétvégén amikor találkoztunk az "égiek" is velünk voltak, tudom!
Mi elvesztünk a szappankészítés rejtelmeiben, Németh papa a disznótoros előkészületekben, Omar pedig barátságot kötött a felbukkanó összes gyerekkel.:) Búcsúzkodás előtt a hajósi Pincefalu kanyargós utcácskáit járva beszélgetés közben felvetődött a gondolat ... miért ne oszthatnánk meg ezt másokkal is, biztos lennének akik szívesen velünk szappanoznának.
Bevallom, hogy ez már egy 2 éve dédelgetett álmom volt! Régóta szerettem volna Magyarországon is rátalálni egy olyan kis közösségre, amiben egy Workshop alkalmával pár éve Németországban részt vettem. Megismerni embereket a szappankészítésen keresztül, gondolatokat-tapasztalatokat cserélni velük tabuk nélkül. Abban biztos voltam, hogy lesznek érdeklődők ... , de nem tudhattam (tudhattuk), hogy milyen lesz a csapat. Ismeretlenül nehéz mindenkinek megfelelni, szóval volt egy kis kezdeti pánik, ami a rövid bemutatkozás után azonnal eloszlott.
Amikor belefogtunk az első témába (szappan friss összetevőkkel) mindenki rutinosan tette a dolgát.
Mintha már régóta ismertük volna egymást ... segítség nyújtás jobbról-balról, tippek adása - szóval az első akció szuperul sikerült! Az euforikus állapot a hátralévő órákban is megmaradt, azt hiszem reggelig tudtunk volna beszélgetni ...:)
Másnap kicsit álmosan, de ismét tele lelkesedéssel folytatódott a nap. Közben újabb tagok csatlakoztak a csoporthoz, így a létszám kereken 15 főre bővült. A második téma (design szappan) a különböző swirl technikákra épült. A minőségi kozmetikai pigmentekkel és agyagokkal igazán szép színes szappanok születtek. Ezután Omar Anyu irányításával egy nagyszerű ránctalanító krémet kevertünk és megfiatalodva, frissen-üdén készen álltunk egy rövid sétához a pincefaluban. Ott már Pista bá archaikus pincéje várt minket egy borkóstolóra! A finom borok, na meg Wilhelm mama tejfölös-fokhagymás kiflije igazán jó hangulatot teremtett. A séta és borkóstoló a mi pincénkben folytatódott, aminek sajnos az eső vetett véget. De nem értünk rá szomorkodni, mert Csiki taxi pillanatok alatt a Zarándokházba röpítette a csoportot. Az estét már zavartalanul a finom nedűk ízlelgetésével tölthettük.;)
Vasárnap kora reggel Omar Anyuval azt hittük, hogy egy álmosan ébredő társaságra nyitjuk az ajtót. Helyette a gőzölgő kávé illata irányított minket a gyönyörűen megterített asztalhoz.:)
És láss csodát, már mindenki kíváncsian a szappanok körül tolongott! Egy kész szappan kiszedése a formából, felszeletelése engem mindig lázba hoz.Ez most sem volt másként! Gyönyörködtünk a szebbnél-szebb darabokban és az utolsó simítások után készen álltak a fotózáshoz, csereberéléshez.


Én csak a végeredményről tudtam pár képet készíteni, de Omar Anyunál, Emnél és Eszternél bőséges a választék.



Ezek pedig a tábor előtti próbálkozásaim, amik abban segítettek, hogy a TI szappankáitok már tökéletesek legyenek.;)




Röviden összefoglalva és a visszajelzések alapján egy nagyszerű hétvége volt, aminek szívből örülök! A jövő évi időpontot már a táborban megbeszéltük ... vagy előbb találkozzunk?
Upflamör után legyen Hajós II, és így tovább - ezzel megvalósítjuk együtt az álmom!

Külön köszönetet szeretnék mondani 
Omar Anyunak - aki sokat tett, hogy ez a jó kis csapat összejöjjön
a páromnak - aki mindenben támogatott és segített -és akit kineveztünk tábori szakácsnak
Gonda anyunak - aki az új búbos kemencéjében fantasztikusan finom kenyereket sütött nekünk
Wilhelm mamának - a finom kiflikért
Czick Pistának - a profi bórkóstolóért és a finom borokért
Csiki Taxinak - a szélsebes fuvarért
És a hajósi Önkormányzatnak, hogy a Zarándokházat a rendelkezésünkre bocsátotta.

Végül, desszertként Wilhelm Mama Fokhagymás kifli receptje.;)

Hozzávalók:
1kg liszt, 5dl tej, 2dl étolaj, 5dkg élesztő, kevés cukor, 1 kanál só, 4 tojássárgája

Az élesztőt a cukorral, tejjel felfuttatni és a hozzávalókkal eldolgozni. Ha megkelt 8 cipót formálunk, majd kinyújtjuk és 8 felé daraboljuk.
1 Rámát öszekeverünk 5-6 gerezd összetört fokhagymával és kevés sóval - ezt rákenjük a tésztára és felsodorjuk. 170-200 C'-on sütjük. 64db kifli lesz belőle;)
Más tölteléket is használhatunk, pld. diót, mákot, lekvárt

Most, hogy így olvasom nem egy update kaja, de nagyon finom! :-D
Sok sikert az elkészítéséhez!


3 megjegyzés:

  1. Gratulálok a közösségformáló szappanozáshoz! Nagyon szépek a szappanok. Lehet-e kapni belőle?

    Oszvald Ferenc

    VálaszTörlés
  2. Napsugaras nagy mosoly a remek beszámolóért! Ne feledjük el azt sem, hogy Téged illet a legnagyobb köszönet az egészért! :)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Nektek!
    Ferenc, küldök üzenetet.;)

    VálaszTörlés