"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2014. május 10., szombat

Avokádó és a kecsketejes sole


Az elmúlt időszakban több szappanos fórumon is felvetődött egy közel azonos kérdés, hogy a sole szappanban lehet-e tejet tenni?
Első reakcióként azonnal nem-el válaszoltam, mert ugye a sole lényege a só oldat - fagyos tejjel pedig ez kivitelezhetetlen.;) Viszont nem hagyott nyugodni a téma, ismét elkezdtem keresgélni, kutatgatni.
Az ilyen és hasonló jellegű kérdésekre a hirtelen megszaporodott magyar szappanos irodalomban azért még nem találtam választ...talán majd idővel bővül a választék.;) Azt már a kezdetektől jól kezelem, hogy a szappankészítés elméleti ismereteit külföldi irodalomból és a saját hibáimból tanultam meg, nem pedig egy pár órás tanfolyamon! Ezzel csak azt szeretném üzenni, ha valakinek tényleg van elhivatottsága és kellő kitartása - mindenre megtalálja a választ, ha megfelelő helyen keresi.:)
Bocsánat, kicsit elkanyarodtam a témától! Szóval akkor hogy is kerül a tej a sole szappanba?
A receptemben a folyékony olajok aránya magasabb %-ban szerepel, ezért a folyadék mennyiséget 33%-al számoltam. Az NaOH mennyiséggel azonos súlyú deszt. vizet kimértem, a maradék folyadék pedig a kecsketej lett. A tejhez megfelelő mennyiségű sót adagoltam, ami az 1:1 sole esetében 100gr folyadéknál 30gr sót jelent. Tettem még pár teáskanál cukrot is az oldatba, mert a cukor javít a habzás minőségén és az egészet kicsit felmelegítettem a könnyebb oldódás miatt. Amikor a sós oldatom kihűlt ... a csökkentett víz mennyiségben feloldottam a lúgot, az olajokat pedig beállítottam 42'-ra. A hideg, de nem fagyos tejes-sós oldatot az olajokhoz öntöttem. Ezután került bele a lúg és a szokásos módon mixerrel elkezdtem keverni.
A formába kerülés után most elmaradt a melegítés és nem izoláltam. A szappanosodási folyamat elég heves melegedéssel jár, érdemes többször rátekinteni.;) A szappanom kb. 12 óra elteltével szépen szeletelhető volt.
A receptemhez igazi luxus olajokat választottam. Szilárd zsiradéknak babassut használtam, az enyhén zöldes színét pedig az avokádó olajnak köszönheti, ami 20%-ban került a masszába.


Összetevők: elszappanosított olíva o., babassu, avokádó, mandula,
                    sheavaj, ricinus olaj
                    kecsketej, tengeri só
                    Illatnak a zöld teát és a zöld mandarin illót választottam.

5 megjegyzés:

  1. Milyen vonzó összetevők milyen elegáns formában! Luxus kívül-belül! És köszönet az üzenetért :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt azt hiszem muszáj lesz megosztanom... !:)

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek és kívánatosak!

    VálaszTörlés
  4. Omár Anyu, jól felpörgetted a nézettségem.:-D
    Gabi köszönöm, de ez egy nagyon egyszerű forma a tieidhez képest.;)

    VálaszTörlés