"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2011. augusztus 30., kedd

Aleppo és a kistesó :)


Bevezetőnek egy kis szappantörténelem:

A szappan előállításáról már ókori Sumerok idejéből találtak bizonyítékokat. Ez ami kezdetben még képlékeny formában szerepelt - gyógyító célokra használták.
A szappangyártás technikáját az Egyiptomiak és a Romaiak fejlesztették tovább - ők használták először tisztítás és tisztálkodás céljából. A IX.sz-i arab alkimisták feljegyzéseiben is találhatunk utalásokat a szappan tisztító hatására...amit olívaolajból és fahamu lúgjából főztek. Igazából ez időtől beszélhetünk az első kemény toalett szappan megjelenéséről.
Az Aleppo szappan értéke Kr. előtt 1800-ban nőtt nagyra az arab hullám kiterjeszkedésével...ami által a szappan elérte Európát. Ezzel egy időben Perzsiából és Indiából szintén került szappanbehozatal meg Európába.
Marseille-ben, Genovában a helyi lakosok akik maguk préselték az olívabogyóból az olajat - az utolsó préselésnél kinyert olajat már nem étkezéshez hanem szappan készítéséhez használták. Magas vitamin és zsiradék tartalma, hidratáló hatása miatt. A készítés módja generációkon át öröklődött mindmáig.
Észak Szíriában Aleppo városában 3000 év óta tradicionális eljárással felfőzéssel készítik a szappant a mai napig. Az alapanyagokat, lúgot,vizet, olívaolajat, babérlevelet nagy üstben több napon keresztül nagyon lassan főzik... majd babérolajat adnak még hozzá. Az elkészült szappanmasszát nagy lapos serpenyőbe öntik, ahol hagyják kihűlni. Ezután téglalap formára darabolják, majd pecsételik és egy évig piramis alakban egymásra helyezve speciális kamrákban jól kiszárítják. Minél tovább tart ez a száradási időszak, annál értékesebb és minőségibb lesz a szappan. A kezdeti zöld színe 1 év alatt fokozatosan sárga, majd barna színt vesz fel.



Amikor először olvastam az Aleppo szappanról tudtam, egyszer én is fogok hasonlót készíteni! Nem volt egyszerű a babérolajat beszerezném (meg nem is az olcsó olajok kategóriájába tartozik), de azután minden adott volt a szappanom főzéséhez. :)
Én maradtam a "hideg-eljárásnál", szóval a tradíciót nem követtem! :)

Olaj összetevők: olíva 85%, babér 15% , íme a fotó!!!


Szappanom színét és illatát csak az olajoknak köszönheti. Én a magam részéről az illatával nem tudok betelni... egyszerűen Isteni!:)) Gondoltam a pecsét helyett a "logómat" vésem a szappanba... így született meg az én Olíva-babér kreációm, amit minden bőrtípusra ajánlok.
Az olíva olajról már az előző bejegyzésekben bővebben írtam, most a babérolajnak szánnék még pár mondatot...
Már az ókorban gyógyításra használták. Hipó allergén, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és köptető hatása van. Erősíti az immunrendszert! Fájdalomcsillapító - keringés javító tulajdonságai alapján, kiváló izom és reumatikus fájdalmak kezelésénél.
A babérlevélből font koszorú pedig ősidők óta a győzelem és dicsőség szimbóluma. Nos, egy ilyen koszorút jó lenne megszerezni! :)))

11 megjegyzés:

  1. Köszi a részletes információt!Biztos nagyon finom illata lehet!

    VálaszTörlés
  2. Ebből mindenképp szeretnék, egyet tegyél nekem félre kérlek.

    VálaszTörlés
  3. Der Film bzw. die Herstellung von Aleppo-Seife ist ja die Härte.

    VálaszTörlés
  4. Tessék már megígérni, hogy kapok egyet!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Buntes S.- Ganz recht,sehr interessant!
    Eva, ez csak termeszetes! Mire talälkozunk szuper erett lesz. Mikor is van az...telen,karäcsony körül v. jövöre?:)))

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikus volt! Köszi Neked! Az ígért levél nem marad el, csak egyszer kezdődjön el az iskola, ovi!

    VálaszTörlés
  7. A videóból ítélve, igen egészséges munka lehet.
    Szereztem protekciót, hogy bejussak megnézni a gyártást, már csak a pasimat kellene valahogy rávennem, hogy menjünk el Aleppoba.
    Valamikor ősszel érkezem, hacsak nem Aleppoba Pest helyett.

    VálaszTörlés
  8. Nos a Pesti talälkärol lemaradtam,de Aleppoba mindenkeppen megyek ha mär protekcio is van!:)))

    VálaszTörlés
  9. Isteni ez a szappan, ha még van belőle, vagy újrázol, én kérek párat!
    Aleppoba meg menjen a fene... míg Te ilyen szappant csinálsz.

    VálaszTörlés
  10. :))) Nem tudom mennyi van meg belöle,mert miota Nemetben vagyok a pasim ötösevel passzolja el nekem. De felvettem a rendelest!Te meg cserebe küldhetnel egy kis körömviräg szappant,abbol ugyis van most jo pär darab keszleten...nekem manok nelkül is megfelel.:)))

    VálaszTörlés
  11. Kösziiiii!
    Most csináltam Neked külön gyönyörűségest! Legalábbis remélem hogy az lesz. Ha nem jön ki a formából azzal együtt küldöm. Hihihi.

    VálaszTörlés