"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2010. december 4., szombat

Forraltboros...


Ezt a receptet már régóta szerettem volna kipróbálni. Az Ádventi időszak most a legjobb alkalom hozzá.:)
A szappanhoz kókusz, repce, oliva és napraforgóolajat használtam, 80% zsírtartalmú margarint, száraz vörösbort, bio szőlőmag őrleményt, barnás-vörös kozmetikai pigmentet, illóolajat - karácsonyi illatkompozícióval.
 
A vörösbort lassú tűzön kb. 15 percig főztem, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ezután jól lehűtöttem. A kiszámított bor mennyiséggel feloldottam a NaOH-t. Nagyon elővigyázatosan kell eljárni, mert egy erős reakció jön létre! Javaslatként használj jó magas keverőedényt és lassan adagold a lúgot. Nagyon felmelegszik - ezért folyamatos hűtés szükséges! Ha ezt sikeresen megoldottad, a hátralevő szokásos a "hideg eljárásnál" alkalmazottak szerint.
Az igazán enyhe peeling-hatásról a bio szőlőmag őrlemény gondoskodik, amit kedves ismerőseim állítanak elő. A szervezetre kifejtett jótékony tulajdonságairól a http://szolomag.annaborhaz.hu/oldalon bővebben tájékozódhatsz! És hogy kicsit dicsekedjek is - az idei évben a termékükkel elnyerték "Az év bioterméke" címet. Gratulálok Nekik!!!
Ez a kis kitérő után meg pár szót a szappanomról... Most használtam először margarint amivel a pálmaolajat helyettesítettem. Hát nem barátkoztam meg vele elsőre! Több napig tartott mire a szappant végre sikerült a formából szépen kiszednem. A száradási idő is jóval megnövekedett... Mivel a csomagolásra sehol sincs feltüntetve, hogy milyen arányban és milyen növényekből is áll az összetétele - valahol vakon tapogatóztam. :O Nem hiszem, hogy a közeljövőben ismét használni fogom.
Illatnak készen összekevert karácsonyi illóolajkompozíciót használtam, amiben érződik a fahéj, szegfűszeg, ánizs, narancs.

Ezzel a szappankámmal kivánok minden kedves olvasómnak örömteli várakozást és szép Ádventi időszakot!   Judit


5 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper!!!Kedvet csináltál hozzá,hogy kipróbáljam...de csak abból amim van..szőlőmag őrleményről most hallottam először.

    VálaszTörlés
  2. A margarin legnagyobb előnye az, hogy sokkal olcsóbb bármi más növényi zsírnál, 5-600 Ft egy kiló, fajtától függően. Hátránya, hogy magas a víztartalma (lehet, hogy érdemes elpárologtatni), és nem tudni, mennyi lúg dukál hozzá...

    Teavajból egyszer próbáltam szappant gyártani, de az az erjedt savanyú tejtermékszag átérződött az illóolajokon keresztül is.

    Marad a drága olíva bázisnak...

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Remélem, elfogadsz tőlem egy díjat, ha igen, kérlek látogass meg!
    Köszönöm...

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű! A hatása is biztos szuper lesz!
    Nekem van margarinokra értékem, ha megtalálom küldöm. A múlt héten egy számítógépes guru rendbe tette a gépemet, azóta csak keresek, csak keresek...
    Én így voltam a disznószappanommal, nem tetszett, aztán kiderült, hogy szuper.

    VálaszTörlés