"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)2010. október 14., csütörtök

Rozmaring-Zsálya

A gyógynövényes szappanjaim következő főzete:) Rengeteg van a fűszerkertemben mindkettőből,így egy adag szappanba is bőven jutott belőle!
Összetevők:kókusz,pálma,repce,napraforgó és oliva olaj, kecsketej,rozmaring,-zsálya,-muskotályzsálya illóolaj

Az apróra vagdalt gyógynövényeket, - hasonlóan az előző szappanomhoz , egy éjszakán keresztül most oliva olajban áztattam.
Kecsketej szintén került a masszába - nagyon megkedveltem!!!
Rozmaring illóolaj vérkeringés serkentő hatása közismert. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt kiváló a cellulitiszes bőr és az aknék kezelésében. Normál és zsíros bőrre ajánlott. Valamint zsírosodásra hajlamos hajnál - mint samponszappan egyszerűen verhetetlen.
A zsályát az ókori Rómában a hosszú élet zálogának tartották. Gyógyító és összehúzó hatású olaj - tradicionális szer a száj fertőzések pl. a fogínygyulladás kezelésében. Fürdővízben a reuma ellenes tulajdonságát kell megemlíteni. Szappanban dezodoráló,gyulladáscsökkentő és izzadásgátló tulajdonsága miatt alkalmazzák. Segíti a sejtek megújulását. Használatakor mindenféleképpen figyelembe kell venni a magas Tujon tartalmát, ami túladagolás következtében negatív hatással lehet a központi idegrendszerre. Ahol ennek jelentősége lehet - pl.masszirozáskor, ha hosszabb ideig a bőrbe dörzsölve felszívódik az illóolaj. Szappanfőzéskor az abszolút biztonság érdekében, a zsálya illóolaj nem haladhatja meg az össz szappanmassza 1%-át. Ezért feleztem, és Muskotályzsálya került még illatként a masszába.
Ez az illat afrodiziákum! Anti-depresszív hatású. A cickafark-al együtt alkalmazva - nagyon színes, érdekes álmokat hoz a szakirodalom szerint! ( Na ezt tuti kipróbálom...:):):) A recept a következő: Egy csokor szárított cickafark-ot pár csepp muskotályzsályával illatosítunk. Ezt az éjjeli szekrényre tesszük és várunk..., várunk a hatás kialakulásáig:)
Szappanban fertőzésgátló, szabályozza a bőr faggyútermelését. Így zsíros hajra és bőrre kiváló. Korpásodás ellen is hasznos ,ezért samponban alkalmazva nagyon jó illóolaj.

3 megjegyzés: