Az elmúlt hetekben kicsit hanyagoltam az írást, de ezt gondolom észre vettétek.:))) Az ok nagyon egyszerű, az ünnepek után engedélyeztem magamnak (magunknak) egy kis pihenést.
Ismét Eger felé vettük az irányt, egyszerűen szeretünk ott lenni.:) Minden adott ami kikapcsolódással tölt el... A környék thermál vizei egyszerűen csodát művelnek az ízületi problémáimmal, a borok nagyon finomak és az Alföldi embernek a dombos vidék látványa is más. Most kiskutyánk is velünk volt, mivel ő is lábadozó időszakban van. Egy szerencsétlen baleset után 2 hónapig nem bírt a hátsó lábaira állni, az elmúlt 3 hétben viszont látványosan javult az állapota. Naponta felsétáltunk az Egerszalóki sóhegyre a thermál forráshoz, póráz helyett puha kendővel amivel a gyenge lábait és a csípőjét tartottam. Érdekesen nézhettünk ki, mindenesetre a szintén arra járó gyerekek körében nagy sikert arattunk.:) És ha már ilyen hosszú utat tettünk meg (280km) a szappanos barátnőmet mindig meglátogatom. Ági mostanában a szappanfőzést tortasütésre cserélte és igazán művészi szinten űzi, amit a fotók is igazoltak. Ezt az almás pitét Nála kóstoltam meg először és azóta ez nálunk a "Nr 1." süti. Az elkészítése nem nagy ördöngösség , látványos és nagyon-nagyon finom.
Íme a recept:
A tészta hozzávalói: 12,5 dkg puha vaj, 7 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 10 dkg finomra őrölt mandula, 15 dkg finomliszt.
A töltelék hozzávalói:
4 dl tej, 1 dl fehérbor, 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1
teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál finomliszt,
5-6 alma. (Töltelékként vaníliás puding is használható.)
A tészta elkészítése: Alaposan
keverjük össze a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a
narancshéjjal, majd adjuk hozzá az egész tojást és az őrölt mandulát,
majd fokozatosan a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, s miután
összeállt, nyomkodjuk bele szilikonos sütőformába, vagy olajjal
vékonyan megkent kerámia tortaformába (sütőpapírral bélelt fém
tortaforma is megfelelő), kb. 2 centis peremet hagyva. Amíg a krém
készül, a tésztát tegyük a hűtőbe.
A krém elkészítése: Nagyobbacska
tejforraló edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás
cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá a tojássárgát és kevés tejet.
Keverjük mindaddig, amíg sima nem lesz, végül adjuk hozzá a maradék
tejet és a fehérbort. Forraljuk fel a krémet, majd hagyjuk kihűlni.
A tölteléket simítsuk el a tésztán.
Fogjuk az almákat, és
anélkül, hogy a héját eltávolítanánk, hámozó késsel óvatosan kezdjük el
körkörösen 'hámozni'. Nem baj, ha az almacsíkok el-eltöredeznek
(próbáljuk azért ügyesen hámozni), a lényeg, hogy amikor a krémre
helyezzük az almaszeleteket, rózsafejeket formáljunk belőlük, lásd fotó.
A 'rózsákat' felmelegített baracklekvárral kenjük át, majd
előmelegített sütőben süssük 180 Celsius-fokon, amíg az almarózsák
aranybarnák nem lesznek. Hidegen tálalható.
nagyon szép lett, kacérkodom már jóideje én is ezzel a recepttel.
VálaszTörlésEz tényleg nagyon jól néz ki! El is mentettem magamnak, meg tovább is küldöm az ismerősöknek!:)
VálaszTörlés(Meg is sütöm! Majd megírom, hogy sikerült- bár a fehérbort itt Jordániában sajnos nem tudom prezentálni!:))
Timi (Omar Anyu)
Nagyon finom volt a torta. Küldtem a fiúknak, meg a Juditnak is belőle. Tettszett nekik. Kimásolom a receptet, és alkalomadtán elkészítem. Puszi
VálaszTörlésÉn meg azt hittem ez is szappan:)
VálaszTörlés