"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2011. augusztus 30., kedd

Aleppo és a kistesó :)


Bevezetőnek egy kis szappantörténelem:

A szappan előállításáról már ókori Sumerok idejéből találtak bizonyítékokat. Ez ami kezdetben még képlékeny formában szerepelt - gyógyító célokra használták.
A szappangyártás technikáját az Egyiptomiak és a Romaiak fejlesztették tovább - ők használták először tisztítás és tisztálkodás céljából. A IX.sz-i arab alkimisták feljegyzéseiben is találhatunk utalásokat a szappan tisztító hatására...amit olívaolajból és fahamu lúgjából főztek. Igazából ez időtől beszélhetünk az első kemény toalett szappan megjelenéséről.
Az Aleppo szappan értéke Kr. előtt 1800-ban nőtt nagyra az arab hullám kiterjeszkedésével...ami által a szappan elérte Európát. Ezzel egy időben Perzsiából és Indiából szintén került szappanbehozatal meg Európába.
Marseille-ben, Genovában a helyi lakosok akik maguk préselték az olívabogyóból az olajat - az utolsó préselésnél kinyert olajat már nem étkezéshez hanem szappan készítéséhez használták. Magas vitamin és zsiradék tartalma, hidratáló hatása miatt. A készítés módja generációkon át öröklődött mindmáig.
Észak Szíriában Aleppo városában 3000 év óta tradicionális eljárással felfőzéssel készítik a szappant a mai napig. Az alapanyagokat, lúgot,vizet, olívaolajat, babérlevelet nagy üstben több napon keresztül nagyon lassan főzik... majd babérolajat adnak még hozzá. Az elkészült szappanmasszát nagy lapos serpenyőbe öntik, ahol hagyják kihűlni. Ezután téglalap formára darabolják, majd pecsételik és egy évig piramis alakban egymásra helyezve speciális kamrákban jól kiszárítják. Minél tovább tart ez a száradási időszak, annál értékesebb és minőségibb lesz a szappan. A kezdeti zöld színe 1 év alatt fokozatosan sárga, majd barna színt vesz fel.



Amikor először olvastam az Aleppo szappanról tudtam, egyszer én is fogok hasonlót készíteni! Nem volt egyszerű a babérolajat beszerezném (meg nem is az olcsó olajok kategóriájába tartozik), de azután minden adott volt a szappanom főzéséhez. :)
Én maradtam a "hideg-eljárásnál", szóval a tradíciót nem követtem! :)

Olaj összetevők: olíva 85%, babér 15% , íme a fotó!!!


Szappanom színét és illatát csak az olajoknak köszönheti. Én a magam részéről az illatával nem tudok betelni... egyszerűen Isteni!:)) Gondoltam a pecsét helyett a "logómat" vésem a szappanba... így született meg az én Olíva-babér kreációm, amit minden bőrtípusra ajánlok.
Az olíva olajról már az előző bejegyzésekben bővebben írtam, most a babérolajnak szánnék még pár mondatot...
Már az ókorban gyógyításra használták. Hipó allergén, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és köptető hatása van. Erősíti az immunrendszert! Fájdalomcsillapító - keringés javító tulajdonságai alapján, kiváló izom és reumatikus fájdalmak kezelésénél.
A babérlevélből font koszorú pedig ősidők óta a győzelem és dicsőség szimbóluma. Nos, egy ilyen koszorút jó lenne megszerezni! :)))

2011. augusztus 20., szombat

Mályva



Ígéretemhez híven, íme az első darab az elmúlt hónapban főzöttek közül... Ami inspirált, a virágzó mályva csodás színeivel! :)
A "kanál-örvény" technikát amivel több külföldi oldalon találkoztam, mindenféleképpen szerettem volna kipróbálni. Így azonnal egyértelmű volt milyen színeket használok és milyen anyaggal fogok dolgozni. :)
A választásom a kaolinra,a rózsaszín agyagra és az indigóra esett.
Sajnos nem sikerült festő-mályvát beszereznem... :( Aztán az idővel is mindig gondban vagyok, ha macerátumot készítek... Na nem gond, majd legközelebb!!! ( Ha esetleg valakinek lenne felesleges festőmályvája... szívesen elfogadnék egy keveset. :))
Ha valaki pedig már szappant is színezett vele...nagyon kíváncsi lennék a beszámolójára, észrevételeire!!!

Az olaj összetevőkről röviden:
- kókusz, pálma, repce, olíva, mandula, Shea vaj, ricinus olaj

Az illata pedig:
- mályva illat olaj, rózsa és pacsuli illó olaj

Az agyag összetétele alapján elsősorban:
- vízhiányos bőrre, a kaolin erőteljes nyugtató hatása alapján és
- száraz, érzékeny bőrre javaslom a rózsaszín agyag tartalma miatt.
Persze az olajokról sem feledkezhetünk meg, amik szintén kiváló bőrápoló tulajdonsággal rendelkeznek. :)))

2011. augusztus 10., szerda

Choco-Cherry


Sziasztok!
Jól elhanyagoltalak benneteket az elmúlt hetekben. Sajnos nem nyaralni voltam… hegyekben várt rám a munka!
A kertemben mindig van tennivaló – de a növényeim meghálálják gyönyörű virágaikkal. Csiszoltam öreg ablakot, ajtót – na ez nem volt annyira kellemes foglalatosság.:) Ezen kívül még egy komplett ház, kert , édesapám után…szóval nem unatkoztam!
A köztes időben pihenésként (vagy nem?) szülinapi party hegyek, nálunk mindenki nyáron ünnepel.
Szappanozni nem volt időm, míg 2 nappal ezelőtt nem jött egy telefonhívás… Szintén születésnapra szerettek volna egy tortát rendelni. Mondtam ez kizárt, mert ha el is készítem… minimum 1 hónapig száradnia kell. Mondták nem baj, majd illatozik a születésnaposnál és addig gyönyörködnek benne.:)))
Kértem egy fél nap gondolkodási időt… és estére összeállt a terv! Borbarát Klubos beszélgetés helyett belevetettem magam a szappanfőzésbe. Szeretem a kihívásokat… mondjuk, ha nem kérdezték volna fél óránként mikor érkezek végre a pincébe, egyszerűbb lett volna!!! Az alap este 10 órára elkészült és már nem volt kedvem sehova menni! Itthon ittam meg egy pohár vörösbort az egészségükre…:) )) A kezdeti pánik után minden jól működött – mert a tejes masszám elkezdett túlmelegedni. A lakásban is iszonyatos hőség volt. Mire végeztem a vihar is megérkezett és klasszul sikerült lehűtenem a teraszon.:)
Egy napos száradás után tegnap este dekorálás habmasszával… ezt nagyon szeretem.:)
A torta pedig ma este az ünnepelt asztalán díszeleg már!
Soha nem főztem még így szappant… de monhatom, hogy ezt is kipróbáltam! A hagyományos verzió azért jobban tetszik. :)



Most pedig pár szóban az összetevőkről…

Csokoládés rész:
- pálma, kókusz, repce, napraforgó, kakaóvaj, mandula és ricinus olaj
- 100%-os kakaó massza, kecsketej, illatban pedig Shokobombe parfümolaj került bele.

Tejszínes rész:
- olíva, kókusz, Sheavaj, pálma, búzacsíra és ricinus
- kecsketej, kaolin, Amaranth szappanszínező, homoktövis parfüm és tömjén illóolajat használtam.

Mindent szappanból készítettem, nem lehet megenni – fürdésre való!:)))




De mutatok nektek egy ehető tortát is! Anyósom születésnapjára rendeltem. Ugye szép? És nagyon-nagyon finom volt. A http://formatorta.net oldalon még több csodás tortát láthatsz a készítőtől.



Az utolsó hetem most szappanozással telik a szabadidőmben… Az elkészült darabokat a következő hetekben osztom meg veletek. Közben pedig „Illatos Szappan” szappankáival kényeztetem magam! :)))